Egen design
Kollektion och mode

Textil design - sömnad

Är du intresserad av kläder, mode och hållbar utveckling?

Tycker du om att uttrycka dig i textila material?

• Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Textil design - grund eller motsvarande kunskaper
  • Ansökan: Löpande antagning
  • Kurstid: 2019-08-26 - 2020-06-05
  • Kostnader: Se "Kostnader" nedan och läs även på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se

Textil design - sömnad ger dig stora möjligheter att utveckla ditt skapande och formspråk. Du får möjlighet att förverkliga dina egna idéer, experimentera och leta målmedvetet mot just det uttryck som du söker i det slutgiltiga resultatet. Vi vill också utmana dig att tänka hållbart, både ekonomiskt och ekologiskt, för dig själv och andra.

Utbildningens tyngdpunkt ligger på skapandeprocessen, från idé till skiss till mönster till färdigt plagg. Formgivning, mönsterkonstruktion och sömnad är tre viktiga delar i arbetet mot slutmålet.

Vi vill att du ska utvecklas och låta dig inspireras av din omgivning. Våga se och testa dina möjligheter, experimentera och finna lusten i att skapa.

Efter utbildningen är du väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom design och hantverk.

Under utbildningen arbetar du i stor utsträckning utifrån en egen studieplan. Tillsammans med oss lärare lägger du upp ditt år med projekt och mål. Varje projekt har vissa givna ramar som är lika för alla deltagare, men inom dessa ramar är friheten stor.

Du kan fördjupa dig inom en mängd områden och vi finns tillgängliga för handledning och lärarledda lektioner under tiden. Skolans välutrustade textila verkstäder står öppna för dig dygnet runt.

Med de andra textila utbildningarna läser du ämnen som kroki, textiltryck, materiallära, formgivning och mönsterkonstruktion. I temaveckor jobbar vi med hållbar utveckling, screentryck, knyppling och andra hantverkstekniker

Under året gör vi ett antal studieresor och då besöker vi intressanta skolor, utställningar och arbetsplatser. Vi gör också egna utställningar på och utanför skolan, samt planerar och genomför en större modevisning.

Tillsammans med övriga skolan har vi ibland aktiviteter som bryter av det ordinarie schemat då vi får ta del av t.ex. föreläsningar, konserter, teatrar och hälsoaktiviteter.

Du kan även få möjlighet att komplettera ditt gymnasiebetyg med enstaka ämnen som du saknar.

LÄRARE

Elin Öhrling är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Du når henne antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se.

Elin Öhrling är formgivare och textildesigner med många års erfarenhet av undervisning.

Ida Nyman har många års erfarenhet från textilbranschen som produktutvecklare och designer samt gedigen utbildningsbakgrund.

Lisbeth Ågren Nilsson är utbildad textilvetare med inriktning mot handvävning och har över tio års erfarenhet av undervisning.

För att kunna ansöka till Textil design - sömnad behöver du antingen ha gått Textil design - grund eller ha motsvarande förkunskaper. Kontakta gärna kursens lärare om du känner dig osäker på om dina förkunskaper räcker.

Med din ansökan skickar du bilder på dina tidigare textila sömnadsprojekt och ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina mål med utbildningen. Efter inskickad ansökan blir du kontaktad för en kortare intervju via telefon.

Antagningen sker löpande vilket innebär att vi antar allt eftersom ansökningarna kommer in.

Du kan söka studiemedel på gymnasienivå hos CSN.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Kurslitteratur, textilt material och studieresor tillkommer och bekostas av deltagaren själv. Kostnaden brukar hamna på ungefär 400 kr per 4 veckor, men summan kan skifta beroende på hur mycket du köper och använder i dina sömnadsprojekt.

SOCIALA MEDIER

Instagrambilder från Textil design. Följ oss gärna!

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Textil design - sömnad idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!