Låtspel,
dans,
glädje!
Fotograf: Stefanie Andersson

Folkmusiklinjen

 

Välj låtspel, dans och glädje på folkmusiklinjen i Gamleby! Huvudlärare är Pelle Björnlert

Målet med folkmusiklinjen är att utveckla din musikaliska och konstnärliga förmåga. Kursen innehåller bland annat repertoarkännedom om folkmusik i allmänhet men småländsk i synnerhet, med tonvikt på spelsätt och funktion. Du kommer att få möjlighet att finslipa din spelteknik. Gruppundervisning och ensemblespel varvas med enskilda lektioner.

Länk till visskolan som samarbetar med folkmusiklinjen.

  • Utbildning: 1 termin
  • Inträdeskrav: se ansökan nedan
  • Ansökan: Löpande
  • Kurstid: Start 8 januari 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se

I kursen kommer det även medverka ett antal gästlärare. Teori och lärarledd undervisning varvas med praktik i form av konserter, danskvällar och mindre turnéer. Folkmusikutbildningen på Gamleby folkhögskola är högskoleförberedande. Antagning till folkmusiklinjen sker genom en ansökningsträff.

Ämnesbeskrivning

Repertoarspel
Här får du möjlighet att bygga upp en repertoar av olika låttyper som dansmusik, ceremonimusik, vismelodier med tonvikt på spelsätt och funktion. Du kommer att få möjlighet att finslipa din spelteknik och även att få en historisk bakgrund. Den småländska folkmusikskatten kommer att vara i centrum med utflykter till andra traditioner.

Folkmusikensemble
Här gör vi enkla arrangemang av låtarna. Vi jobbar med att ”spela stämma”, basgångar och harmonisering.

Enskild undervisning
Du får vid ett tillfälle i veckan träffa din lärare för att tillgodose dina egna specifika behov i din musikaliska utveckling och utveckla din teknik.

Grundläggande musikteori
Du får jobba med grunderna i att spela efter och i att skriva noter, harmonilära m.m. Ämnet kommer att utformas efter gruppens förkunskaper och behov.

Dans/rytmik
Du får lära dig grunderna i olika folkliga danser. En del av undervisningen kommer att ske koncentrerat under ett antal dagar/ läsår med gästlärare.

Folk/vis ensemble
Du kommer att ingå som instrumentalist i ensemble tillsammans med visskolans elever och lärare. Här ingår repertoar både från visskolan och folkmusiklinjen.

Körsång
Tillsammans med visskolans kursdeltagare får du möjlighet att träna din röst och ditt gehör i kör.

Konserter
Som kursdeltagare på folkmusiklinjen kommer du, att tillsammans med visskolans kursdeltagare, synas och höras ofta. Genom återkommande uppträdande på cafékvällar, lunchkonserter och danstillställningar får du träning i att möta en publik.

För de kursdeltagare som önskar finns följande ämnen som tillval tillsammans med visskolan:

Praktisk branschföring och musikjuridik
Du får ökade kunskaper i att driva en verksamhet. Vi ger dig grundverktygen till hur du på bästa sätt ska göra dig synlig med din musik. Vi tar upp frågor som ekonomi och skatter, bokning av spelningar och prissättning, upphovsrätt och mediakontakter m.m.

Scenisk gestaltning
Du får råd om hur du ska fånga din publik, om din närvaro på scen, interpretation och träning i hur du ska våga ta för dig på scenen.

Låtskrivning
Här får du träna på att skriva låtar (musik, text, arr). Dels genom skrivövningar och dels genom att framföra färdiga alster inför gruppen som ger dig konstruktiv kritik.

Du kan som deltagare på folkmusiklinjen avgöra om du vill ha något eller några av tillvalen, eller att fokusera på ditt instrument.

Fotograf: Stefanie Andersson

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Folkmusiklinjen idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!